فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت و مهندسی صنایع
پیاپی 11 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم امیرآبادی فراهانی *، حسن معینیان صفحات 1-6

    هدف از انجام تحقیق بررسی اثر اثر آموزش به شیوه های ضمن خدمت، از طریق نرم افزارهای کامپیوتری و جواری بر توانمندسازی تعاونی‌های استان قم بود. روش تحقیق توصیفی ‍ همبستگی بود. جامعه آماری کلیه مدیران ارشد تعاونی های فعال استان قم بودند. تعداد تعاونی های موجود در استان قم 365 تعاونی می باشد که با استفاده از جدول گرجسی و مورگان تعداد نمونه 186 تعاونی می باشد. به منظور دست یابی به این تعداد نمونه تعداد 220 پرسش نامه در کل جامعه آماری و بین مدیران توزیع گردید که از این تعداد، 190 پرسش نامه جمع آوری گردید. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. داده ها با استفاده از رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که نقش آموزش ضمن خدمت با داشتن مقدار بتای « 0.383 » و سهم « 15.9 » درصدی در تبیین تغییرات، بر توانمندسازی تعاونی های استان قم موثر است. همچنین نقش آموزش از طریق نرم افزارهای کامپیوتری مرتبط با داشتن مقدار بتای « 0.356 » و سهم « 14.1 » درصدی در تبیین تغییرات، بر توانمندسازی تعاونی های استان قم موثر است. سایر یافته ها نشان داد که نقش آموزش جواری با داشتن مقدار بتای « 0.412 » و سهم « 17.6 » درصدی در تبیین تغییرات، بر توانمندسازی تعاونی های استان قم موثر است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، آموزش، تعاون، شرکت های تعاونی
  • اسماعیل عبادی *، علیرضا ایرج پور صفحات 7-19
    هدف

    بررسی تاثیر وابستگی و تعهد به رابطه بر برون سپاری فعالیت های لجستیک در شهرداری آبیک بوده است.

    روش شناسی پژوهش 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه ‌آماری کارکنان شهرداری شهرستان ابیک که حجم نمونه 67 نفری از بین آن ها انتخاب و با پرسشنامه استاندارد که روایی و پایایی آن تایید شده مورد سنجش قرار گرفته است. به ‌منظور تجزیه‌ و تحلیل داده ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص های مرکزی از آمار توصیفی و نرم‌افزار 24 SPSS و برای تجزیه‌ و تحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم‌افزار PLS2 Smart استفاده ‌شده است.

    یافته ها

    فرضیه اصلی ادعایی مبنی بر تاثیر انواع وابستگی و تعهد بر کیفیت خدمات به واسطه انواع برون سپاری تایید شده است.

    نتیجه

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که وابستگی جایگزین بر متغیر تعهد رابطه هنجاری تاثیر معنی داری داشته است اما این متغیر بر متغیرهای برون سپاری سفارشی و برون سپاری پیشرفته تاثیر معنی داری نداشت. وابستگی هدف بر دو متغیر تعهد رابطه هنجاری و تعهد رابطه ابزاری تاثیر معنی داری داشت ولی این متغیر بر برون سپاری عمومی تاثیر معنی داری نداشت. متغیر تعهد رابطه هنجاری بر هر سه متغیر برون سپاری سفارشی، عمومی و پیشرفته تاثیر معنی داری داشت. برون سپاری عمومی و پیشرفته بر کیفیت خدمات تاثیر معنی داری داشت ولی برون سپاری سفارشی بر متغیر کیفیت خدمات تاثیر معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: برون سپاری فعالیت های لجستیک، کیفیت خدمات، تعهد به رابطه
  • منصوره یزدی *، مراد کردی صفحات 20-31
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سن بر خوش بینی ، نوآوری و انگیزه لذت جویانه و سودمندانه و رفتارهای مصرف کننده مبتنی بر فناوری انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر از جنبه هدف کاربردی و و حیث روش تحقیقی توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری سطوح مدیریت و کارشناسان ارشد شرکت پارس خودرو به تعداد 1650 که حجم نمونه 312 نفر از بین آن‌ها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده موردسنجش قرارگرفته است. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص‌های مرکزی از آمار توصیفی و نرم‌افزار24  SPSS و برای تجزیه‌وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم‌افزار PLS2 Smart استفاده‌شده است.

    یافته ها

    یافته‌های نشان می دهد که متغیره سن بر خوش بینی ، نوآوری و رفتارهای مصرف کننده مبتنی بر فناوری تاثیر دارد . و همچنین خوش بینی ، نوآوری و انگیزه لذت جویانه بر رفتارهای مصرف کننده مبتنی بر فناوری تاثیر مثبت و معنی دار می گذارد.

    نتیجه گیری

    یکی از پیامدهای بازاریابی این مطالعه این است که تمرکز بر نگرش مصرف کنندگان نسبت به فناوری کافی نیست ، زیرا لازم است تاثیرات آنها بر تمایل به استفاده از خدمات در نظر گرفته شود.فناوری های جدید به گونه ای باشدکه به سطح کیفیت بهتر زندگی سنین متفاوت مصرف کنندگان ودر نتیجه خوش بینی آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: خوش بینی، نوآوری، انگیزه لذت جویانه و سودمندانه، رفتارهای مصرف کننده مبتنی بر فناوری
  • مهران پور صفر سادات محله، رقیه نیک پیما چافی *، رقیه رهبری فتیده صفحات 32-42

    مدیریت در سازمان برای نیل به اهداف خود به دنبال استقرار نظامات و سیستم‌هایی می‌باشد تا فضای مساعد برای افزایش بهره‌وری را تضمین کند. از مهمترین این نظامات، سیستم ارزیابی عملکرد کارکنان جهت بررسی رفتارها و قابلیت‌های آنان و رشد و شکوفایی آنان برای رسیدن به اهداف سازمان می‌باشد. در این مقاله با استفاده از روش ویکور فازی به ارزیابی عملکرد کارکنان آموزش و پرورش براساس استرس شغلی پرداخته شده است و سپس با استفاده از روش‌های آماری مناسب به تحلیل نتایج به دست آمده پرداخته شده است. پس از تعیین شاخص‌ها و اندازه‌گیری آن‌ها نیاز به جمع‌بندی شاخص‌ها برای دستیابی به میزان عملکرد هر واحد است. تعیین عملکرد هر کارمند در مقایسه با سایر کارمندان معنی‌دار و قابل بررسی و اظهارنظر است. در پایان نتیجه‌گیری می‌شود که بین عملکرد کارکنان و استرس شغلی ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بهره وری، استرس شغلی، ویکور فازی
  • علی درودچی * صفحات 43-73

    مدیریت ایمنی، و به طور خاص موانع، شامل استفاده از اطلاعات بیانگر عملکرد، یعنی استفاده از شاخص های عملکرد ایمنی است. برای اینکه این اطلاعات مفید باشد، شاخص ها باید کیفیت مناسبی را نشان دهند. به عبارت دیگر، آنها باید مجموعه ای از معیارهای کیفیت از پیش تعریف شده را برآورده کنند. بدون نشان دادن کیفیت کافی، شاخص ها به طور کلی قادر به ارایه پشتیبانی کافی برای مدیریت موانع نیستند، که می تواند منجر به تصمیم گیری های ضعیف شود. در این مقاله استفاده از معیارهای SMART برای ارزیابی کیفیت شاخص های عملکرد ایمنی در صنایع فرآیندی در نظر گرفته شده است. SMART مخفف «ویژگی»، «قابلیت اندازه‌گیری» یا «مدیریت‌پذیری»، «دستیابی»، «ارتباط» و «مبتنی بر زمان» است که پنج جنبه و معیار کلیدی برای ارزیابی کیفیت یک شاخص را پوشش می‌دهد. بحث در مورد اینکه آیا شاخص ها قادر به نشان دادن کیفیت مناسب با رعایت این معیارها هستند، انجام شده است. یافته‌ها این است که همه معیارهای SMART باید برای یک شاخص عملکرد ایمنی برای نشان دادن کیفیت قابل قبول برآورده شوند و برای حمایت از تصمیم‌گیری مدیریت مانع مفید تلقی شوند. با این حال، همچنین مشاهده شده است که گنجاندن معیار \"M\" در ارزیابی کیفیت مورد نیاز نیست. وقتی همه معیارهای دیگر برآورده می شوند، هیچ راهی وجود ندارد که نتیجه گیری در نتیجه جنبه های قابل اندازه گیری یا مدیریت گمراه کننده باشد. از این رو، برای کیفیت شاخص عملکرد ایمنی، تنها چهار معیار برای چنین موقعیت‌هایی ارزیابی و پیشنهاد می‌شود تا مخفف آن به «STAR» خلاصه شود. یک شاخص ایمنی کلیدی که در تاسیسات فرآیند پایین دست استفاده می شود، به عنوان مثال \"رویدادهای خطرناک پر شدن بیش از حد مایعات\"، که از حادثه پالایشگاه شهر تگزاس در سال 2005 ناشی می شود، برای نشان دادن وضعیت استفاده می شود. این نشانگر همچنین در مورد حادثه دیگری، حادثه انبار نفت بانسفیلد در سال 2005، اعمال می شود تا زمینه وسیع تری برای استفاده از آن فراهم کند. یافته های این مقاله می تواند فراتر از زمینه مورد مطالعه نیز اعمال شود. این بدان معناست که علیرغم تمرکز بر شاخص‌های ایمنی در صنایع فرآیندی، یافته‌ها برای انواع دیگر شاخص‌های عملکرد و سایر صنایع انرژی مرتبط و قابل اجرا در نظر گرفته می‌شوند.

    کلیدواژگان: شاخص های عملکرد، ایمنی، مدیریت موانع، هوشمندانه، شاخص، کیفیت، صنایع فرآیندی
  • فاطمه جهان دار، حمیدرضا وزیری گهر * صفحات 74-86
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین شبکه های SME و عملکرد بین المللی اجرا شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که به روش توصیفی با طرح همبستگی و رویکرد تحلیل مسیر اجرا شد. جامعه هدف سرپرستان و کارشناسان بازاریابی بین المللی شرکت های صادراتی کوچک تا متوسط شهرک های صنعتی شهر گرمسار بود که در سال های 1396 لغایت 1399 فعالیت صادراتی داشته اند که با استفاده از فرمول کوکران، 87 نفر از آن ها به روش دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته برای سنجش شبکه سازی و پرسشنامه استاندارد عملکرد بین المللی EXPERF (زو، تیلور و اسلند، 1998) بود. از تحلیل مسیر و نرم افزارهای SPSS 26 و PLS 3.2 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج یافته ها نشان داد که شبکه سازی (684/0=β)، شبکه-های پروژه ای (441/0=β)، شبکه های یادگیری حرفه ای (397/0=β)، شبکه های علمی کشور (450/0=β)، شبکه های دانشی (481/0=β)، شبکه های تجاری (492/0=β) و شبکه های اجتماعی (606/0=β) بر عملکرد بین المللی شرکت های کوچک و متوسط تاثیر دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش شبکه سازی می تواند زمینه لازم برای بهبود عملکرد شرکت های صادر کننده ایرانی در بازارهای بین المللی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: شبکه سازی، عملکرد بین المللی، شرکت های کوچک و متوسط، شهرک صنعتی گرمسار
  • قدیر جبارزاده *، منوچهر نیکنام صفحات 87-99
    هدف

    بررسی تاثیرگذاری زمینه های زیست محیطی ، سازمانی و فناوری بر قصد رفتاری جهت پذیرش تجارت بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری سطوح مدیریت و کارشناسان شرکتهای دانش بنیان پارک علم و فناوری البرز که حجم نمونه 146 نفر از بین آن‌ها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده مورد سنجش قرار گرفته است. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص‌های مرکزی از آمار توصیفی و نرم‌افزار24 SPSS و برای تجزیه‌وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم‌افزار PLS2 Smart استفاده‌شده است.

    یافته ها

    رویکرد استراتژیک تجاری، فناوری اطلاعات و بازاریابی بر همسان سازی استراتژیک تاثیر، قوی می گذارد. سه گانه همسان سازی استراتژیک نقش میانجی در تاثیر گذاری رویکرد استراتژیک کسب و کار، فناوری و بازاریابی بر عملکرد شرکت ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    این تحقیق به ادبیات همسویی استراتژیک و درک مدیران از نحوه همسوسازی استراتژی‌های تجاری، فناوری اطلاعات و بازاریابی برای بهبود عملکرد شرکت کمک می‌کند.

    کلیدواژگان: رویکرد استراتژیک تجاری، رویکرد فناوری اطلاعات، رویکرد بازاریابی، همسان سازی استراتژیک
  • کیارش زبرجد، قاسم رضایی * صفحات 100-112

    امروزه گرایش به سمت جهانی شدن، افزایش تحولات فناوری، مشتری مداری و...، شدت رقابت بین شرکت ها را افزایش داده است بنابراین استفاده از راهکار هایی که باعث میشود سازمان در خصوص مشتریان، رقبا و محیط بازار، دانش یادگیری خود را به روز نماید، موجب افزایش توان شرکت و ایجاد مزیت رقابتی پایدار میگردد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر بکارگیری فعالیت های مدیریت پایدار شامل: فعالیت های مدیریت دانش، فعالیت های مدیریت کیفیت و فعالیت های هوش رقابتی بر مزیت رقابتی پایدار میباشد. تحقیق پیش رو از جهت نوع کاربردی است و از جهت روش کمی میباشد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه میباشد. جامعه آماری مدیران و کارشناسان حوزه‌های تحقیق و توسعه، کیفیت، بازاریابی، بازرگانی، فروش، تولید، آموزش، منابع انسانی و فناوری اطلاعات 11 شرکت بزرگ لبنی در استان‌های تهران و فارس بوده اند. حجم نمونه برای این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد که در آن جامعه آماری 306 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل از نرم افزارهای SPSS، Smart PLS و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج نشان دهنده برازش مناسب مدل ذکر شده تحقیق میباشد. فعالیت های مدیریت دانش، فعالیت های مدیریت کیفیت و فعالیت های هوش رقابتی بصورت جداگانه بر روی مزیت رقابتی پایدار از نظر آماری تاثیر مثبت و معناداری دارند. پیشنهاد میشود که شرکت ها از مدل تحقیق برای افزایش سطح مزیت رقابتی خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: فعالیت های مدیریت پایدار، فعالیت های مدیریت دانش، فعالیت های مدیریت کیفیت، فعالیت های هوش رقابتی، مزیت رقابتی پایدار، مدل معادلات ساختاری
  • مهدی جلوداری *، منوچهر نیکنام صفحات 113-124
    هدف

    مدیران خرده‌فروشی با توجه به نقش کلیدی آنها در اجرای استراتژی خرده‌فروشی از طریق رفتارها و نگرش‌هایی که در کارکنان خط مقدم القا می‌شود، برای عملکرد موثر یک شرکت بسیار مهم هستند. با این حال، تحققات کمی تلاش کرده است که دیدگاه‌ها مشتریان در ارتباط با مدیر فروشگاه و کارمند خط مقدم در نظر بر بگیرد. تحقیق حاضر برای اولین بار به بررسی تاثیر ادراک کیفیت مبادله رهبر-عضو بر رابطه فروشنده و برند و تاثیر آن بر عملکرد خدمات فروشنده، ارزش ویژه برند و وفاداری مشتریان می پردازد.

    روش

    از جهت هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری مشنریان فروشگاه زنجیره ای جانبو در کرج حجم نمونه 384 نفر از بین آن‌ها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده موردسنجش قرارگرفته است. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص‌های مرکزی از آمار توصیفی و نرم‌افزار24 SPSS و برای تجزیه‌وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم‌افزار PLS2 Smart استفاده‌شده است.

    یافته ها

    ادراک کیفیت مبادله رهبر-عضو بر رابطه فروشنده بر عملکرد خدمات فروشنده تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین رابطه فروشنده بر عملکرد خدمات فروشنده بر ارزش ویژه برند و وفاداری مشتری تاثیر قوی دارد. و بیشتر اینکه دانش برند مدیر و اشاعه دانش استراتژیک نقش تعدیلی مثبتی بر تاثیر رابطه فروشنده و عملکرد خدمات فروشنده ایفا می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش مهمی که مدیران فروشگاه جانبو در توسعه پرسنل خط مقدم دارند، شرکت ها باید بر توسعه مدیریت فروشگاه موثر در رابطه با متغیرهای کلیدی که در تحقیق حاضر برجسته شده اند تمرکز کنند.

    کلیدواژگان: ادراک کیفیت مبادله رهبر-عضو، رابطه فروشنده و برند، عملکرد خدمات فروشنده، ارزش ویژه برند، وفاداری مشتری، دانش برند مدیر، اشاعه دانش استراتژیک